Fotka z ghetta? Klika, že nefotili mě.

Značkové oblečení, kočárek za 15 tisíc, v kapse jistě každý měl mobil a na krku zlato. Text pod fotkou upozorňuje, že pochází z přerovského ghetta…

Shodou okolností jsem o víkendu nakupoval v jednom obchodě, který je proslavený zejména tím, že se kolem něj a v něm pohybuje převážná část místního, sociálně slabého obyvatelstva.

No, moc se nepohybovalo, to obyvatelstvo. Většinou seděli u stolků s občerstvením od významného a známého fast-foodového řetězce s logem žlutých oblouků a užívali si dobrot, pokuřujíc a halasně si povídajíce. Další skupinky vysedávaly ve venkovní „zahrádce“ u sportbaru se zlatavým mokem a zlatými řetězy na krku. Kolem pobíhaly děti, pokřikovaly na sebe nějaká méně slušná slova a také si užívaly slunného dne.

Když jsem pak dnes četl článek o zamezení vzniku ghett, doplněný fotografií z podchodu silnice v Přerově, na kterém je mladá (asi) rodina, oblečená zcela jistě do značkového oblečení a s luxusním dětským kočárkem, připadal jsem si jako idiot. Ačkoliv vydělávám slušné peníze, musím přemýšlet, za co je utratím. Bydlení, školy, jídlo, oblečení, auto, telefonování, narůstající potřeby dospívajících dětí… A když přijdou nenadálé výdaje, je to ještě horší.

A pak se dočtu, že zase bude potřeba některým pomoci novým bydlením, přerozdělením sociálních dávek tak, aby je o ně neobírali zlí podnikatelé, co jim předražují nájem a najednou jsem to viděl zcela živě. Sociálně slabý jedinec ve značkovém oblečení, kouřící ameriky, telefonující mobilem za deset tisíc stojí před novým bytem a rozčiluje se, že do takového bytu se přece nenastěhuje, protože to je diskriminace… A „gde“ bude parkovat auto? A jak to, že tam není nějaké hřiště pro „deti“? A co „ynternet“ a „kabelova televíze“?

Co je vlastně definice ghetta? A co jsou zač jeho obyvatelé? Wikipedia: Ghetto je část města, kde žijí lidé stejného náboženského, národnostního či rasového původu ap., a to buď dobrovolně nebo nedobrovolně. Ghettem se označuje ta část města, ve které žije přes 30% těchto obyvatel.

No naše sídliště je také ghetto. Více než 80% lidí v něm pracuje, je stejné rasy a dnes už i náboženského smýšlení, o politice nemluvě (všichni nemají politiky rádi), i národnostně jsme tu ve velkém jedna sorta…   Takže taky ghetto. Za takové se dá označit i satelitní městečko novostaveb či vesnice. A většina obyvatel těchhle ghett se zdaleka nemá tak dobře, jako ti, co se nechávají živit, šatit, platit nájem a spoustu dalšího tímhle státem.

Kdyby mě vyfotili, jak jdu v odrbaném oblečení pracovat na zahradu, pak by se pod fotkou mohl klidně objevit stejný titulek, upozorňující na pořízení v ghettu. A byla by to pravda.

P.S. Jen s tím rozdílem, že na svoje ghetto si musím vydělat sám a také se o něj musím starat. 

Autor: Aleš Baloun | pátek 14.9.2012 7:00 | karma článku: 37,65 | přečteno: 2117x